Přejít k hlavnímu obsahu

Steam zakázal koupi hry ve 177 zemích. Vývojáři válku proti vydavateli nevzdávají

5. 5. 2024 | 11:00 Kauza
Čísla stále stoupají, herní hit Helldivers 2 za pouhé tři dny na Steamu posbíral už 230 tisíc negativních recenzí. Tři měsíce neuvěřitelně zábavného a návykového šíření demokracie naprosto vymazalo jedno nedemokratické rozhodnutí. Přišlo však od vydavatele, nikoliv od vývojářů. Ti však neházejí flintu do žita a staví se na stranu hráčů. Své zájmy ale chrání i Valve.
Steam vs. Helldivers vs. Sony
Steam vs. Helldivers vs. Sony
Zdroj: Valve / Sony

Kooperativní střílečka Helldivers 2 od Arrowhead Game Studios se řadí mezi nejpříjemnější překvapení letošního roku. Nad hrou ale se stahují mračna. Důvodem je rozhodnutí vydavatele hry, Sony Interactive Entertainment. Při únorovém vydání titulu byla možnost si propojit účet s PlayStation Network volitelná, nenasytný korporát ovšem tuto možnost změnil v povinnost. Kdo si účty nespáruje, ten si brzy nezahraje.

Komunita se proti tomuto rozhodnutí ohradila opravdu razantně. Klíčové jsou dva důvody. Zaprvé hráči nedůvěřují Sony, které mělo v minulosti potíže s datovými úniky, a zadruhé není možné si PSN účet vytvořit v celé řadě zemí. Hráči, jenž mají nahrané klidně i stovky hodin, tak najednou budou muset porušit pravidla, aby mohli v hraní nadále pokračovat, pokud se nic nezmění. Sony navíc může jejich účet v sekundě smazat.

Do situace v sobotu vstoupilo také Valve. Na Steamu jednoduše zakázalo zakoupení Helldivers 2 všem státům, které nemají dostupné službu PSN. Věřte nebo ne, ale takových zemí je neuvěřitelných 178! Kromě malých států se jedná například o skoro celou Afriku či spoustu zemí na rozhraní Evropy a Asie. Háček je u některých států, jako Ukrajina, také v tom, že sice mají PSN dostupné, ale jen při vlastnictví PlayStationu.

Valve se v minulosti se mnohokrát snažilo vymanit z možných budoucích soudních řízení. Nejrozšířenější počítačová platforma na videohry jednoduše nechá proti sobě bojovat vývojáře a vydavatele. Po sociálních sítích už také kolují obrázky, jak Valve nemá problém udělovat refundy, i když má někdo nahranou spoustu hodin. Stačí jen jako důvod uvést, že kvůli rozhodnutí Sony ztratí ke hře mít přístup, pokud neporuší TOS.

Zachránit situaci se snaží i samotné herní studio. Hráče dokonce motivuje psát negativní recenze, aby Sony vidělo, jak moc přešláplo. Skrze komunitního manažera se vývojáři z Arrowhead omlouvají, že netušili, v kolika státech není možné si PSN účet založit. Jednoznačně nechtějí nutit lidi, aby porušovali podmínky užití, a udělají vše pro to, aby nebylo spárování účtů podmínkou. Tahle válka je však stále na svém začátku.

Štítky: Helldivers 2, SONY
Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.