Přejít k hlavnímu obsahu

Hráči porazili nenasytný korporát. Sony vyvěsilo bílou vlajku, Helldivers 2 žije dál

6. 5. 2024 | 14:00 Kauza
Nikdy nepodceňujte sílu herní komunity. Přes 300 tisíc negativních recenzí dokázalo zvrátit rozhodnutí vydavatele Sony o povinnosti propojit si Steam účet pro hraní pařby Helldivers 2.
Helldivers 2
Helldivers 2
Zdroj: Sony / Arrowhead Game Studios

Víkendová válka je zřejmě u konce, hráči mohou slavit. Kooperativní online střílečka Helldivers 2 je naučila se soustředit na plnění společného úkolu, proto není divu, že se za pouhé tři dny sešlo přes 300 tisíc negativních recenzí. „Fanoušci Helldivers, vyslyšeli jsme vaši zpětnou vazbu,“ píše Sony v novém prohlášení.

Všichni si skutečně oddechli. Helldivers 2 je totiž jedním z největších hitů letošního roku. I když jde o titul Sony, tak bez vydání na počítači by nedosahoval takové popularity. Podle analytika Mata Piscatelly jde o sedmou nejlépe prodávanou hrou pod křídly Sony, bez PC platformy by se nedostala ani do TOP 20.

Všechny tyto úspěchy ale mohly být smetené ze stolu. Vydavatel totiž v pátek 3. května oznámil povinnost propojení Steamu s PSN účtem, což je něco, co při vydání hry bylo volitelné. A hráči se skutečně vzbouřili, studio Arrowhead je dokonce nabádalo k psaní negativní recenze. „Stále se učíme,“ omlouvá se Sony.

Šéf studia Johan Pilestedt ale přiznal, že ani vývojáři nemají čisté ruce. O budoucí nutnosti propojit účty v Arrowhead věděli celých šest měsíců a po vydání rozhodl kvůli technickým potížím právě Pilestedt, aby bylo propojení dočasně deaktivováno a hráči mohli hrát. Bylo však zatajeno, že na něj stejně jednou dojde.

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.