Přejít k hlavnímu obsahu

Třetí nejprodávanější konzole světa dostane nástupce. Nintendo ho oznámí v letošním fiskálním roce

8. 5. 2024 | 08:00 Gaming
O nové verzi úspěšné herní konzole Nintendo Switch se spekuluje několik let. Nyní prezident japonské společnosti Šuntaró Furukawa oficiálně informoval na sociální síti X, že Nintendo v tomto finančním roce oznámí nástupce třetí nejprodávanější herní konzole v historii.
Nintendo Switch je historicky třetí nejprodávanější konzolí světa, prodalo se jí přes 141 milionů kusů.
Nintendo Switch je historicky třetí nejprodávanější konzolí světa, prodalo se jí přes 141 milionů kusů.
Zdroj: S povolením Jana Hrušovského

Japonská firma dále informovala, že v červnu proběhne další akce Nintendo Direct, na které představí nové hry pro druhou polovinu roku 2024. „Upozorňujeme, že během této prezentace nebude zmíněn nástupce Nintenda Switch,“ píše se v příspěvku na sociální síti X.

Nintendo se dále pochlubilo finančními výsledky za fiskální rok 2024, který skončil letos v březnu. Za posledních dvanáct měsíců firma prodala 15,7 milionu kusů Nintenda Switch. Hybridní konzole, která kombinuje handheld s klasickou herní konzolí, má tak na svém kontě už přes 141 milionů prodaných kusů. Tím si upevnila pozici třetí nejprodávanější konzole. Na druhé Nintendo DS ztrací zhruba 13 milionů. Vůbec nejprodávanějším zařízením je PlayStation 2 s více než 160 miliony. 

Nintendo navíc předpokládá, že do konce března 2025 prodá dalších 13,5 milionů kusů Switche. Pokud se očekávání japonské firmy splní, tak se Switch stane jejím nejprodávanějším zařízením v historii.

Z finančních výsledků dále vyplývá, že loni si hru The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom koupila 20,6 milionů hráčů. Tento titul se tak zařadil mezi desítku nejprodávanějších her Nintenda. Pozici číslo jedna si drží Mario Kart 8 Deluxe, kterého se prodalo téměř 62 milionů kopií. 

Ačkoliv je Nintendo Switch na trhu dlouhých sedm let a jeho hardwarová výbava je zastaralá, stále láká miliony hráčů po celém světě. Jeho majitelé se mohou jistě začínají těšit na nového nástupce.

V minulosti se spekulovalo, jak by takové zařízení mělo vypadat. Únorová analýza společnosti Omdia naznačuje, že příští konzole společnosti Nintendo má mít osmipalcový displej, napsala agentura Bloomberg. Zároveň je na trhu obrovská poptávka po dodání displejů, podle níž se dá předpokládat, že Nintendo vyrobí až 10 milionů kusů nového zařízení.

Bloomberg také zjistil, že společnost Sharp má vyrábět své obrazovky pro herní konzoli, která je momentálně ve vývoji. Právě displeje této firmy se montují do současného Switche.

Záhadou zatím zůstává přítomnost 4K rozlišení. Nintendo si už před třemi lety nechalo patentovat technologii na přepočítávání obrazu z nižšího rozlišení na vyšší. Vedle toho zdroje magazínu Video Game Chronicles tvrdí, že kvůli vysokým nákladům Nintendo začne novou konzoli vyrábět s levnějším LCD displejem namísto luxusnější OLED obrazovky.

Novinář s vášní pro esport. Na CNN Prima News připravuji a moderuji pořad o hrách a esportu CNN Prima Gaming.