Přejít k hlavnímu obsahu

Imigrační úřad terčem žaloby. Důvodem je zamítnutí víz na očekávanou LAN akci

6. 5. 2024 | 12:00 Apex Legends Kauza
Zakladatel esportové organizace Moist Esports odhalil, že žaluje americký imigrační úřad. Důvodem je zacházení s jeho hráči a problémy se zajištěním víz před zatím největší letošní LAN akcí ve hře Apex Legends. Úřad navíc zamítl víza pouze týden před odletem do Los Angeles.
MoistCr1TiKaL
MoistCr1TiKaL
Zdroj: penguinz0/YouTube

Oblíbený streamer MoistCr1TiKaL v posledních letech začal fušovat do esportového průmyslu. Jenže kromě celé řady úspěchů musí čelit i tvrdé realitě. Jeho Apex Legends tým sice soutěží v Severní Americe, ale dva hráči pochází z daleké Austrálie. Problém nastal, když je posadil na letadlo do USA. Imigrační úřad nepovolil hráčům vstup do země, takže jim streamer zařídil ubytování v Kanadě, odkud tři měsíce hráli online.

Po tvrdé dřině se podařilo týmu kvalifikovat na první velkou akci v Los Angeles. Druhý pokus o zajištění víz však dopadl úplně stejně. Problém ale podle všeho nebyl v hráčích, ale v organizaci. „Pokusy o získání víza ESTA byly marné kvůli jednomu pomočujícímu se agentovi homunkula, který má zášť vůči naší organizaci,“ tvrdí Charlie. Aby se mohli hráči akce zúčastnit, museli tak učinit bez jména organizace. Hrají jako „Not Moist“.

Moist Esports jako "Not Moist"
Moist Esports jako "Not Moist"
Zdroj: Joe Brady (Apex Legends Esports)

Přestože oficiálně žádné vazby existovat nemohly, organizace stále tým na turnaji podporovala. „Je zde tolik ztracených příjmů, protože na turnaji se točí spousta peněz. Navíc všechny právní poplatky, to vše bylo spáleno kvůli americké imigraci, která nás podělala,“ zlobí se streamer. Neúspěch s úřady se však na hráčích příliš nepodepsal, protože ze světových 40 týmů skončili na čtvrtém místě s výdělkem téměř 2 milionů korun.

Rozzlobený MoistCr1TiKaL situaci dotáhl k soudu. „Víte, co jsem se během tohoto soudního procesu naučil? Ukazuje se, že korupce je zabudována do samotné ústavy USA, kde i když v tomto soudním sporu uspějeme, nemohou nám vyplatit žádné škody, kterých bylo opravdu hodně,“ tvrdí ve videu. Ačkoliv potvrdil, že řízení o této žalobě probíhá dobře, tak sám neočekává, že by žaloba dokázala více než zrušení původního rozsudku.

Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.